До уваги споживачів централізованого водопостачання КП «Пирятинський міський водоканал»

 

До уваги споживачів централізованого водопостачання
КП «Пирятинський міський водоканал»

           Полтавський окружний адміністративний суд 06.03.2024 ухвалив рішення про часткове задоволення позову гр. Кірсанової Л.О. до виконавчого комітету Пирятинської міської ради.
           Дане рішення набрало законної сили 04.06.2024 року.
           Слід зауважити, що позов було задоволено частково. Суд не задовольнив вимогу про визнання протиправним та скасування рішення виконкому з моменту його ухвалення, а лише визнав його протиправним та нечинним з моменту набрання цим судовим рішенням законної сили, а саме з 04.06.2024. Правові поняття «скасування» та «визнання нечинним» не є тотожними і тягнуть за собою різні наслідки.
           Скасування акта суб’єкта владних повноважень як способу захисту порушеного права позивача застосовується тоді, коли спірний акт не породжує жодних правових наслідків від моменту прийняття такого акта.
           Визнання ж акта суб’єкта владних повноважень нечинним означає втрату чинності таким актом з моменту набрання чинності відповідним судовим рішенням або з іншого визначеного судом моменту після прийняття такого акта.
           Рішення суб'єкта владних повноважень є нечинним, тобто втрачає чинність з певного моменту лише на майбутнє.
           Судом враховано принцип юридичної визначеності, за змістом якого та в силу приписів ст. 265 КАС України, рішення органу владних повноважень визнається нечинним з моменту набрання судовим рішенням законної сили, на майбутнє, в даному випадку - починаючи з 04.06.2024. 
           Відповідні правові позиції Верховного Суду з вищезазначених питань є в загальному доступі.
           З огляду на те, що спірним рішенням було затверджено тариф на водопостачання на 2023 рік, то воно припинило дію за спливом строку ще до ухвалення судового рішення.
           Наразі діє новий тариф 2024 року, встановлений іншим рішенням виконкому, відповідно, обов'язок перерахунку тарифу за 2023 рік у надавача послуг з централізованого водопостачання не виникає.